Mediation

Mediation?

Mediation is een manier om uw conflict op te lossen zonder dat er een rechter aan te pas komt. U gaat in gesprek met de andere partij. Een onafhankelijke en onpartijdige bemiddelaar, de mediator, helpt u daarbij. De mediator legt geen beslissingen op, maar begeleidt partijen bij het zoeken naar een oplossing.
En misschien nog wel het belangrijkste: ook andere, niet juridische-zaken, kunnen vaak worden opgelost, zoals communicatieproblemen of emoties die in het conflict een rol spelen. Zo is de kans het grootst dat de relatie met de andere partij goed blijft. 
Hoe het Mediation traject verloopt? klik hier
Er is alle ruimte voor niet juridische creatieve oplossingen als beide de partijen hiermee akkoord gaan. 

Basis voorwaarden Mediation

Vrijwilligheid
Het is belangrijk dat beide partijen vrijwillig willen meewerken aan een mediation. Als één van de partijen gedwongen wordt om aan een mediation mee te werken, is de mediation bij voorbaat kansloos. Er kan dus pas een mediation gestart worden als twee partijen hier gezamenlijk toe besluiten. Elk van de partijen mag op elk moment de Mediation beeindigen!
Inspanningsverplichting
Een andere basisvoorwaarde is de inspanningsverplichting. Dit houdt in dat beide partijen erkennen dat er een geschil is en dat zij beiden een inspanning willen leveren om een oplossing te zoeken. Concreet betekent dit dat beide partijen serieus bereid moeten zijn om in gesprek te gaan met de andere partij en zijn of haar standpunten aan te horen. De mediator zal als professional beide partijen tijdens deze gesprekken ondersteunen, begeleiden en waar nodig sturen.
Vertrouwelijkheid en geheimhouding
Misschien wel de belangrijkste voorwaarde van mediation is de vertrouwelijkheid en geheimhouding. Alles wat er tijdens het mediationproces besproken en gezegd wordt is vertrouwelijk en moet geheim blijven. Dit wordt ook vastgelegd in een zogenaamde mediationovereenkomst die aan het begin van de mediation door alle betrokken partijen wordt getekend. Ook na deze overeenkomst blijft alles wat besproken is geheim.
Mediator is Neutraal en onafhankelijk
Het is uiteraard van groot belang dat een mediator zich tijdens het mediationproces neutraal opstelt. Een mediator moet onafhankelijk zijn en mag geen voorkeur uitspreken voor de standpunten van de ene of de andere partij. Ook mag een mediator geen belang hebben bij een bepaalde uitkomst.

Succes factoren Mediation

Succesfactoren Mediation
  • Houd de oplossing in eigen hand
  • U hebt bereid om met de andere partij te praten en samen een oplossing te vinden
  • U kiest ervoor om een onafhankelijk en neutraal persoon in te schakelen
  • U wilt of moet de relatie met de andere partij behouden. Ook op respectvolle wijze, omdat u elkaar nog regelmatig tegenkomt 
  • U zoekt een creatieve oplossing als de juridische beslissing niet alles oplost
Wanneer is Mediation niet geschikt
  • Een van de partijen wil mediation niet inschakelen
  • De volmacht ontbreekt om beslissingen te nemen
  • Een rechterlijke uitspraak is nodig, bijvoorbeeld bij beslaglegging
  • Het conflict is te hoog opgelopen om met elkaar in gesprek te gaan

Bemiddeling            of 
Mediation?

 Mediation
De mediator is bij Mediation neutraal en onafhankelijk. De beide mediation partijen bepalen uiteindelijk wat de oplossing moet worden. De Mediatior zorgt dat deze oplossing er ook komt door dit proces te begeleiden, stimuleren en te sturen, zonder dat hij een partij is in dit conflict.
Bemiddeling
In tegenstelling tot de rol als Mediator, is de bemiddelaar wel actief om een oplossing te zoeken tijdens het conflict. Hij probeert actief een oplossing te zoeken om tot een gezamelijke oplossing te komen.

Zakelijke Mediation

Conflicten op het gebied van leveranciers, afnemers, vennoten, aandeelhouders, ontbinding BV, business2business, directie, ..........

ArbeidsMediation

Conflicten op het gebied van medewerkers, leidinggevende, tussen collega's, exit mediation, omgang met elkaar, normen en waarden binnen organisatie, arbeidsconflicten, relatie werkgevers en werknemers, ..........

Bemiddeling

Bemiddelingen op het gebied van zakelijke conflicten en op het gebied van Arbeidszaken in de ruimste zin van het woord. Naast bemiddeling is het ook mogelijke om het management en directie te adviseren en bij te staan in conflict situaties.

Share by: